.

.

Sunday, May 31, 2015

. Tips Sihat: Kenapa Perlu Minum Lemon Setiap Pagi? .


Rahsia Minum Air Lemon Setiap Pagi


Walau apa jua rutin yang diamalkan , sudah pasti ia mempunyai keberkesanan dan kebaikan yang tersendiri terutama untuk tujuan kesihatan dan kecantikan .


http://3.bp.blogspot.com/-peVcVFqctXA/VTHan3wbXhI/AAAAAAAAAg4/nZ14GXDuRO8/s1600/rahsia-minum-air-lemon-setiap-pagi.png 

Antara manfaat dan rahsia minum air lemon setiap pagi adalah :
 

Detoksifikasi


Air lemon merupakan diuretik semula jadi yang dapat membantu tubuh untuk menyingkirkan cecair bersama-sama dengan toksin . . Asid sitrik yang terkandung dalam buah lemon dapat memaksimumkan enzim yang merangsang hati untuk melakukan detoksifikasi .


Alkali


Lemon merupakan sejenis buah yang bersifat asid , justeru ianya mempunyai keupayaan untuk mengurangkan alkali yang tinggi dan menyeimbangkan paras pH terutama kepada mereka yang gemar memakan keju , daging atau alkohol .

Sistem Imun


Seperti yang kita tahu , buah-buahan sitrus sememangnya kaya dengan vitamin C dan asid askorbik yang dapat membantu mengurangkan gejala selsema dan penyerapan zat besi yang turut memainkan peranan dalam fungsi sistem imun .


Penghadaman


Kebanyakan orang mengamalkan minum air suam sejurus bangun dari tidur bagi merangsang saluran penghadaman . Air suam yang dicampur dengan lemon dipercayai dapat mengaktifkan dan membersihkan hati .

Kecantikan


Umum tahu bahawa buah lemon dapat membantu mengurangkan masalah kulit seperti jerawat jika anda mengamalkan menyapu perahan air lemon pada wajah . Selain itu , meminum air lemon suam pula dapat menjadikan kulit yang kusam kelihatan lebih bersinar dan dapat berfungsi sebagai antioksida untuk mencegah penuaan .
 
 



sumber : link 


Thursday, May 28, 2015

. Tips Sihat: Air Detox Mengikut Keperluan Berbeza .


Korang semua mesti lameeee dah tahu pasal detox ni kan? Memang boleh buat sendiri. Senang saja bha. Tapi aku jenis tak suka minum ais. Air detox ni kena simpan dalm peti ais satu malam. Errrr... tu yang jadi masalah. Tapi aku cuba untuk amalkan. Anything for my body. Yehuuu. hehe.




beberapa jenis buah dan herba yang ada khasiatnya yang tersendiri bila dibuat Air Detox

1) Lemon – membantu proses pencernaan dan menyegarkan nafas
2) Oren – membantu peredaran darah
3) Halia – imun booster
4) Rasberi – mempunyai ciri-ciri anti radang
5) Timun – membantu penghidratan dan penyingkiran toksin
6) Anggur – melawan kanser
7) Epal – mengekalkan kesihatan tulang dan tisu
8) Kulit Kayu Manis – penggalak metabolisme
9) Strawberi – anti oksidan
10) Limau – anti penuaan
11) Nenas – membantu melegakan sakit sendi
12) Pudina -menyokong sistem penghadaman

Membuat Air Detox Untuk Keperluan Yang Berbeza.

1) Untuk Pembakaran Lemak, Pencernaan dan Sakit Kepala – campurkan teh hijau, limau nipis dan daun pudina.
2) Untuk Menstabilkan Gula Dalam Darah dan Penghadaman – campurkan timun, strawberi dan kiwi
3) Untuk Penghidratan, Pencernaan dan Kawal Selera Makan – campurkan timun, lemon dan limau nipis.
4) Untuk Pertahanan Imun, Pencernaan dan Pedih Ulu Hati – campurkan limau nipis, limau dan lemon
5) Untuk Kempiskan Perut – campurkan timun, daun pudina, lemon dan halia

Cara Buat Air Detox

1) Potong buah-buahan mengikut citarasa sendiri.
2) Masukkan potongan buah-buahan ke dalam jar, kemudian tambahkan ais diatasnya.
3) Tambahkan air hingga penuh satu liter dan tutup jar tersebut.
4) Biarkan semalaman dalam peti ai

sumber : link

Monday, May 25, 2015

. Xplore Borneo : Tips ke Tawau .


long time no see guys.

aku dah mula rasa blog aku ni macam blog travelog la. tips jalan sana sini. haha. nak buat macam mana. kpm hantar aku ke borneo supaya aku jelajah borneo puas puas! haha

Tawau ni salah satu tempat besttt kat Sabah yang patut wajib dan mesti pergi. kalau korang nak pegi pulau yang ohsem kat semporna, memang kena transit tawau lah. sebab non hade flight ke semporna. tapi tawau pun banyak tempat best. nak beli mutiara memang ni la tempat dia uols! very da ohsem. haha.


If korang dari semenanjung or sarawak, haruslah naik flight kan. kalau dari sarawak boleh jugak drive. setakat dari lawas, limbang, miri tu berbaloi la drive. if korang dari sibu, bintulu sane, aku suggest naik flight k. tak pepasal sakit bontot duduk dalam kete. T______T



if ikut jalan darat, aku start dari kk la ye. ada dua jalan. first, kimanis-keningau-kalabakan-tawau. amik masa 4-5 jam lah. second, KK-ranau-telupid-tawau. jalan ni amik masa 8 or 9 jam paling cepat. jauh hokeyyy. so kalau ada tiket flight murah, sila park kete kat epot then naik flight hokeyy. :P


dari epot tawau, memang ada bas untuk ke bandar tawau and bas tu berhenti kat stesen bas lah. mana lagi! haha. jangan risau. teksi pon bersepah. tapi kalau nak jimat and korang ni bekpekes, baik la naik bas. jimat. kate bekpekes kannn. then korang boleh stay kat bandar tawau. if korang nak g semporna, boleh terus beli tiket bas ke semporna. tawau ke semporna almost 1 hour and 30 minutes plus minus lah. teksi kalau tak silap rm90++. bas pulak rm10-rm15.



nak tido mane?

oh. dun wory bekpekes sekalian. kate bandar transit kan. so, bersepah hotel. tapi korang kena rajin la suvey, hotel mana yang selesa. bekpekes bekpekes jugak. suvey kena rajin beb. jangan nanti ko sampai, nengok hotel tak gaya hotel. hehe.antara hotel kat tawau :

1. hotel belmont marco
2. promenade hotel
3. my inn
4. istana monarco
5. kingston hotel
6. hotel heritage dan banyakkkk lagi. erkkk. suvey ye nanti. haha.

hotel ni semua area bandar tawau je. senang korang nak jalan jalan cari makan. round bandar tawau semua. semua lengkap kat bandar tawau ni, ada giant, atm, kfc... hehe.

tempat wajib pegi?

1. pasar tanjung.


makcik kakak mak umii mama mummy semua meeesssti suka pegi pasar ni. sebab banyak jual bahan kering macam ikan kering.makanan laut kering semua laa.

2. pasar gantung

pasaar ni 5 minit je dari pasar tanjung tadi. pasar gantung ni banyak jual hasil kraftangan. kalau nak beli souvenir kat kengkawan. boleh la ke pasar gantung. keychain, baju, fridge magnet semua ada. so wajib datang okayy.

kalau datang tawau, tak sah kalau tak rasa sup sup kat sini. semua jenis sup ada. sup payau pun hadoo. perghh. memang seda baq hangg. tawau ni jugak syurgaaa seafood. semua murah murah. fresh lagi. memang berbaloi la kalau kau makan kat sini.  kat tawau ni setahu aku ramai orang indon. so masakan dia ala ala indon la. so boleh la throwback zaman zaman ke bandung dulu. haha.

tempat menarik lagi?

1. bukit gemok
2. balung river eco resirt
3. teck guan cocoa meseum
4. shan shui golf & country club
5. tawau hills park
6. maliau basin

lupa pulak. tawau ni terkenal dengan produk koko. kalau datang sini haruslah pegi ke muzium koko tu. tawau jugak tempat transit untuk ke pulau pulau. antara pulau dalam wishlist, sipadan, mataking, sebatik, mabul, bohey dulang dan banyak lagi oiii. hehe.  alang alang datang sini, haruslah ke kampung tampi tampi. tempat shooting cerita duyung lakonan apek dan maya karin tu uols.
 next entry nanti aku cerita  lagi kayy. stay tuned. ;')

happiness only real when shared ;')

Saturday, May 23, 2015

. Tips Sihat: Kebaikan Minum Air Lemon .


Lemon ni memang sedia maklum dengan dua khasiatnya yang terulung iaitu

Sebagai antibakteria dan antiviral yang kuat serta sebagai kuasa untuk boost immune system.
Sebagai ‘ubat kurus’ kerana jus limau membantu dalam proses pencernaan dan sebagai ‘pembersih’ hati


Lemon mengandungi asid citric, Calsium, Magnesium, Vitamin C, Bioflavonoids, pectin dan limonene yang meningkatkan tahap imun sistem kita dan melawan sebarang jangkitan.

http://www.paku-karat.com/wp-content/uploads/minum-Lemon.jpg


Kebaikan Minum Air Lemon Setiap Pagi

Berikut adalah 12 kebaikan dan faedah Air Lemon kepada kita:

1. Minum air lemon sebaik sahaja bangun tidur boleh melegakan dan mengelakkan masalah penghadaman seperti kembung perut, gastrik dan pedih ulu hati.

2. Lemon bersifat antiseptik dan mempunyai kesan ‘pembersihan’ yang baik kepada hati, buah pinggang dan darah. Hati kita bekerja untuk perkumuhan dan penapis, apabila ia dibersihkan, kita akan merasa lebih bertenaga dan bersemangat untuk membuat kerja.

3. Minum air lemon pada waktu pagi memberi bekalan vitamin C semulajadi yang baik untuk kita. Ia juga memberi folate dan minerals seperti potassium, kalsium dan magnesium untuk tubuh.

4. Kandungan mineral yang tinggi dalam lemon menyebabkan ia boleh bersifat alkali dan membuang asid dalam badan.

5. Air lemon membantu dalam perkumuhan dan mengelakkan sembelit atau cirit-birit.

6. Minum Air Lemon boleh meningkatkan kesihatan kulit. Kandungan Vitamin C dalam lemon boleh membantu memperbaiki masalah kulit, lemon juga bersifat membersih, antibiotik dan antioksidan yang lebih penting untuk kulit.

7. Limonoid glucosides adalah sejenis flavonoid yang ada dalam lemon, kajian mendapati ia ada ciri-ciri anti-karsinogik yang boleh membantu mengelak barah.

8. Air Lemon membantu hati menghasilkan lebih hempedu yang membantu menghadam lemak degil.

9. Ciri-ciri antibakteria yang terdapat pada lemon boleh membantu merawat sakit tekak. Jika anda mengalami sakit tekak, minum seteguk air lemon dalam beberapa jam.

10. Air lemon boleh membantu mengurangkan mukus atau lendir dan kahak yang terhasil dalam badan.

11. Terdapat banyak sumber yang mengaitkan faedah dan kelebihan air lemon dalam membakar lemak dan membantu untuk kurus.

12. Air Lemon adalah sumber paling baik dalam menghilangkan bau mulut di awal pagi. Ia mengandungi ciri-ciri antioksida dan antibiotik yang juga boleh membantu mengurangkan bau badan.


Lain-Lain Keistimewaan Lemon:

Menghilangkan acne
Lemon mengandungi citric acid yang sangat berkesan dalam merawat acne. Vitamin C yang dijumpai dalam lemon ini adalah sangat penting untuk kulit yang sihat dan bersinar
Caranya:
Dengan menggunakan jari atau cotton ball tu, letakkan sedikit jus lemon ke tempat acne tu dan biarkan semalaman. Bilas pada esok pagi. Mula-mula memang rasa pedih tapi bila dah selalu buat dah tak rasa apa
Campurkan satu bahagian lemon yang telah diperah dengan satu bahagian madu. Letakkan campuran ini dikawasan acne tersebut dan biarkan sekurang-kurangnya setengah jam. Bilas dengan air. Lakukan dua kali sehari (satu awal pagi, satu lagi malam)
Tapi kalau acne ni dah teruk atau ada luka, mintak nasihat dari doctor sebelum memulakan rawatan ye.

Menghilangkan rasa takut dan cemas
Kajian membuktikan lemon balm mempunyai effect menenangkan dan seterusnya boleh menghilangkan keletihan, kelesuan, penat, pening, rasa cemas, takut dan stress.
Lemon oil juga dipercayai dapat meningkatkan konsentrasi dan kepekaan. Sebab tu lah banyak kita jumpa air freshner berbau lemon kan?
Caranya:
Kalau stress, percikkan beberapa titisan lemon balm essential oil atas sapu tangan dan hidu.
Tiada lagi ulser mulut

Sifat antibacteria dan antiviral lemon dapat mempercepatkan penyembuhan ulser mulut ni
Caranya:
Campurkan lemon yang telah diperah dengan air suam dan kumur dengan solution ni at least 3 kali sehari. Mula-mula memang rasa pedih tapi lama-kelaman nanti dah tak rasa apa

Selesema dan Sakit Tekak
Bila kita selesema ni, lemon sangat membantu sebab ia boleh merawat secara dalaman dengan membekalkan Vitamin C yang diperlukan kepada sel pertahanan badan dan secara luaran melalui sifat antiviralnya untuk membunuh virus pada mucous (kahak/hingus) dalam hidung dan tekak

Caranya:
Campurkan sebiji lemon yang telah diperah dengan air suam dan minum setiap 2jam
Sekiranya sakit tekak, tambahkan 1 sudu kecil garam laut (5ml) ke dalam 1 cawan air suam dan 1 biji perahan lemon. Berkumur sampai ke tekak 3 kali sehari selama 1 minit untuk setiap sesi.
Kalau ada tonsil, berkumur setiap 2 jam sekali selama 30saat dengan sebiji perahan lemon. Dongak sedikit bagi membolehkan sifat antibac dan antiviral lemon ni bertindak pada tekak. Lepas tu telan la jus ni untuk membolehkan sifatnya yang boleh boost immune sistem ni pulak bertindak dalam badan

Merawat kutil dan ketuat (corn and calluses)
Caranya:
Letakkan potongan lemon setebal 5mm pada kutil dan balut dengan kemas. Biarkan semalaman.
Sapukan kawasan yang dijangkiti dengan lemon essential oil yang pekat dan belum dicairkan juga membantu proses penyembuhan. Sapu dengan cotton ball atau Q-tip untuk mengelakkan dari terkena kawasan yang tidak dijangkiti.

Merawat Eczema
Lemon Wrap mungkin dapat membantu anda yang terkena jangkitan kulit
Caranya:
Tambahkan 8 titik lemon essential oil kepada 1 cawan (250ml) air suam and 1 sudu besar (15ml) madu. Madu juga mempunyai kesan anti radang dan menguatkan lagi healing power of lemon tadi
Rendamkan kain ke dalam campuran tadi, perah, dan letak kain tu di kawasan jangkitan selama 15 minit, 2 ke 3 kali sehari
Bukan sahaja mengurangkan jangkitan, malah mengurangkan perasaan ingin menggaru.

Merawat Keletihan
Sekiranya kita letih sangat-sangat, especially kepada world traveller.
Caranya:
Cucuk lemon dengan straw dan sedut je. Ini boleh menjadi ubat dan pada masa yang sama sebagai refreshment
Tambahkan lemon pada air minum biasa, ia boleh menjadi antiseptic dan mengelakkan penyakit akibat allergy pada sumber air minum yang berbeza-beza
Lemon oil juga boleh merangsang brain activity. Jadi bila rasa letih, tambahkan 4 titik lemon oil kepada bekas aromatherapy yang telah diisi air
Ataupun minum segelas air lemon selang beberapa jam

Hypertension
Bawang putih, bawang merah dan lemon apabila bergabung boleh melawan hypertension.
Caranya:
Tambahkan 3 crushed bawang putih dan 1 chopped onion kepada 1liter susu rendah lemak ataupon susu soya
Reneh atas api selama 5 minit
Tapiskan dan sejukkan
Tambahkan 3 biji perahan lemon dan minum sepanjang hari
Dan sekiranya ada penghidap kolestrol tinggi, kuasa pectin yang ada dalam lemon boleh merendahkan kolestrol, InsyaAllah

Menyelamatkan perut
Setiap kali makan, minumlah sebiji lemon yang diperah kedalam air suam.
Asid pada lemon akan merangsang penghasilan asid dalam perut dan aktiviti otot perut
Selamat tinggal Varicose Vein!
Caranya:
Tambah 6 titis lemon oil kepada 50ml wheat germ oil, 2 titis cypress dan 2 titis juniper oil
Gunakan campuran ini setiap hari untuk mengurut kaki dari bawah ke atas, in the direction of the heart
Untuk mandian yang menyegarkan urat dan badan, campurkan 8 titisan lemon oil kedalam air mandian yang suam. Tambahkan juga 4 titisan cypress oil yang di blend dengan 1 sudu besar (15ml) madu. Berendam selama 15 minit. dah sudah tu jangan lap badan tapi tekap-tekap je badan tu dengan tuala.

Menghilangkan kesakitan
Amalkan meminum sebiji lemon yang diperah kedalam air suam 3 kali sehari. Sekiranya sakit yang teruk, letak 2 biji lemon untuk minuman 3 kali sehari
Lemon oil mempunyai sifat melegakan kesakitan. Jadi untuk mengurangkan kesakitan, urutlah dibahagian yang sakit itu dengan beberapa titisan lemon oil dicampur dengan 1 sudu besar (15ml) jojoba oil

Menghilangkan nafas berbau!
Lemon boleh membantu menyegarkan nafas terutamanya selepas makan, ataupon selepas merokok ataupon air liur yang tak cukup ke.

Caranya:
Berkumur dengan sebiji perahan lemon yang dicampur dengan segelas air suam
Ataupon kunyah lemon slice setiap kali lepas makan
Walaupon lemon ni adalah natural remedies, tapi ada beberapa garis panduan:
Kanak-kanak berusia 10 tahun dan kebawah, penghidap pedih ulu hati, buah pinggang tidak sesuai minum jus lemon
Untuk melindungi enamel gigi kita, jangan terus gosok gigi selepas minum/berkumur dengan air lemon. Tunggu sekurang-kurangnya setengah jam

sumber : link






Wednesday, May 20, 2015

. Kenapa tak kahwin lagi cikgu? .


LUAHAN HATI SEORANG MUSLIMAH


Aku ni muda lagi sebenarnya .

Umur pun baru 27 tapi kawan kawan sebaya aku memang ramai yang dah kahwin dah ada anak 3 ke 4 orang .
Adik adik aku pun dah kawen .
Dah ada baby lagi .
Cume Aku je yang tak kahwin lagi .

Macam2 perancangan dalam hidup ni yang aku nak buat sebelum melangkah ke alam itu . 

Tapi disebabkan kawan2 baya aku dah ramai yang kawen , maka ramai orang sebok bertanya kat aku , bila ko nak kahwin? , dah ada calon ke? , kau bila lagi? , dah ade pakwe blm? bla bla bla....

Aku tak kisah pun diorang nak tanya macam tu , aku bahagia dan selesa begini lagi pon aku tak usik orang .
Makan minum pun sendiri tak mintak orang tak mintak kau . Kan ?

Cuma masalahnya kita kahwin awal , bukan bermakna kita hebat mencari pasangan .
Ia hanya kerana sudah sampai jodoh kita . 

Kita dapat anak cepat dan ramai , bukan bermakna kita hebat dalam soal suami isteri , kerana rezeki kita telah ditetapkan Allah . 

Kita hidup lama atau tiba2 mati , bukan kehendak kita .
Allah jua sebaik2 perancang .

Jadi jangan la sebok bertanya , bukan tanya aku je tapi jangan tanya soalan soalan macamni kat kawan kawan lain juga .

Hati diorang mana kita tahu , mungkin akan terluka .
Soalan macamni pun sensitif bagi setengah orang .

Jadi , jaga tutur kata .

Kerana lidah bisa menghumban kita ke neraka


perkongsian daripada fb ustaz nasir ( link )

Saturday, May 16, 2015

. Tips Sihat: Khasiat Serai Wangi .




Keistimewaan serai wangi adalah kerana semua bahagian seperti daun, batang, akar dan bunganya berpotensi untuk dijadikan sebagai ubatan Serai, umumnya dikenali sebagai tumbuhan yang akar dan batangnya sering digunakan sebagai rempah penyedap masakan Serai atau dalam bahasa latinnya disebut Cymbopogon ciatrus adalah genus yang mengandungi kira-kira 55 spesies rumpun.

PENGGUNAAN Dalam Kesihatan Serai dianggap diuretik, tonik dan perangsang. Ia menggalakkan penghadaman yang baik, dan penyediaan serai dengan lada telah digunakan untuk melegakan masalah haid dan rasa loya.

1



Ia mendorong pengeluaran peluh, untuk menyejukkan badan dan mengurangkan demam. Ianya terkenal sebagai penghalau serangga (citronella) dan minyak patinya digunakan dalam menghasil minyak wangi.
Serai wangi ini juga dikenali sebagai Rumput citronella, Rush Sweet atau Demam. Ia adalah herba ajaib dengan beberapa nilai-nilai terapeutik dan kuasa penyembuhan.

Manafaat kesihatan serai merangkumi pelbagai ciri terapeutik dan tindakan penyembuhan dari herba ini, termasuk diuretik, antiseptik, analgesik, pengeluar angin, penenang saraf, galactogogue, tonik, sedatif, antidepresan, penghalang bakteria, penghapus kulat, antimikrobial, penurun panas badan, astringen, menghapus bauan busuk (deodoran) dan banyak lagi yang lain.

Yang pasti, faedah serai wangi diperolehi daripada kandungan yang sangat kaya dengan ubatan herba: terutamanya antioksidan, beta karotena dan vitamin lain, sejumlah unsur-mikro (microelemen) dan lain-lain nutrisi. Senarai kegunaan perubatan herba ini diantaranya :

  1. Serai telah berabad-abad lamanya digunakan sebagai perangsang sistem imun yang berkesan dan sebagai pencegah gangguan dan penyakit-penyakit serius
  2. Herba semulajadi ini dapat membantu mencegah pelbagai masalah bersangkutan pencernaan termasuk gastroenteritis, senak, hilang selera makan, angin, kembung perut dan sebagainya.
  3. Produk serai boleh digunakan untuk merangsang peredaran darah dan merendahkan tekanan darah.
  4. Salah satu daripada manafaat serai untuk kesihatan yang paling penting ialah merendahkan paras kolesterol LDL dalam darah.
  5. Penyelidikan menunjukkan bahawa serai mempunyai kuasa anti-kanser yang besar dan boleh melindungi terhadap beberapa jenis kanser termasuk kanser kolon.
  6. Manafaat serai termasuk ciri-ciri antibakteria dan antikulat.
  7. Penggunaan infusi serai dan sabun serai dapat mengurangkan keterukan sakit artritis dan reumatisme.
  8. Manfaat kesihatan diuretik serai wangi dapat membantu mempercepatkan penyingkiran toksin daripada badan.
  9. Herba serai disyorkan kepada wanita yang mengalami PMS yang teruk atau gangguan pusingan haid.
  10. Manafaat serai termasuk kesan positif rawatan keatas kulit: mencegah radang kulit, membantu menghilangkan radang bintik, jerawat, meredakan kesakitan ekzema, dermatitis dan sebagainya.
  11. Penghalau nyamuk / penyembur kimia : Banyak dikomesialkan sebagai minyak Citronella dan lilin untuk menghalau serangga, nyamuk dan pengharum rumah.
  12. Manfaat pada sistem saraf sabun serai wangi ini boleh digunakan untuk menguatkan dan meningkatkan fungsi sistem saraf. Kerana sabun serai yang disapukan ke permukaan tubuh memberikan kesan menghangatkan, melemaskan otot dan meredakan kejang.
  13. Menurunkan tekanan darah Serai berkesan dalam mengurangkan tekanan darah, merangsang peredaran darah dan menghilangkan masalah tekanan darah.
  14. Sebagai analgesik Serai meringankan semua jenis peradangan dan iritabiliti yang berkaitan dengan kebanyakan jenis sakit.
  15. Kulit indah Serai wangi merupakan asas dalam industri kosmetik. Di antara manafaatnya ialah; mengurangkan jerawat dan berfungsi sebagai penyegar. Sabun serai juga mampu membuatkan seluruh tubuh untuk memberi kesan menghangatkan.



Wednesday, May 13, 2015

. Masak cara aku .

Aku ni jenis makan tak memilih. Apa je ada depan aku.. aku tibai. Asalkan halalan toyyiba. Awal awal keje dulu boleh kata kerap jugak la aku beli makanan kat luar. Then balik tanak nasik je. Bajet rm3-4 je sehari sebab aku makan sekali sehari.

Tapi lame2 rasa macam errrr. Baik aku masak. Barang penuh peti aisss. Haaa. Lepas tu memang hari hari lah aku masak. If balik lambat and ada aktiviti petang.. baru ler aku tapau. Satu lagi kalau peti ais kosonggg. Hahaha.

Baby cakap awat aku rajin sangat masakkk. Sempat ke? Kalau saya penat bhaa.

Hahaha. Sebab rajin masak?


1. Jimat


2. Prektis makes perfek mehhh. Hahaha. Nanti dah ada laki kena jugak masak. Takkan tiap tiap hari nak tapau. Belaja dari sekarang


3. Asah skill memasak uols. Sebab aku ni bukan jenis terer power hebat sangat masak. Suam suam kuku sajooo. So kalau selalu masak... lama jadi terbiasa sudah bhaaa


4. Boleh makan apa yang kau nak. Kann? Kau mengidam apa.. masak je meh. Tak reti? Google ade oii. Jangan beri alasan hokeyy.

Aku ni ikut mood. Kadang2 rajin.. kadang tak. Untung la sekarang single lagi. Masak ikut tekak sendiri. Nanti dah ada lagi, takkan goreng teloq goreng ayam goreng ikan sokmo. Laki merungut nanti uols. Haha. So aku belajar lah sikit sikit. Sebab benda ni kita boleh belajar. Cuma rajin ke tak and berusaha ke tak je. Semua atas kehendak and usaha masing masing.

Alhamdulillah setakat ni aku tak lah sibuk mana. Isnin dan Selasa je ada aktiviti petang. Balik jam 12.30 then kena pegi sekolah jam 2.30 petang. So.. malam sebelum tu aku akan masak lauk siap siap. Esok panaskan je. Sayur pulak.. aku potong siap siap. Balik sekolah esok campak campak je dalam kuali. Nasik pepagi or malam sebelum tu masaklah. Haaaa. Jimat masa dan senang kan? Setakat sayur... 10minit dah siap. Hehe.

Rabu hingga Jumaat aku boleh la masak sedap sedap sikit sebab balik pukul 12.30 then takde aktiviti petang.

Potong potong then simpan dalam peti ais. Esok campak dalam kualiii. Heee.

Kepada lelaki lelaki kat luar sana. Jangan la salah pompuan kalau tak pandai masak. Jangan terus bash. Benda macam ni boleh belajar kot. Bukan lahir lahir dah pandai semua benda. Cuma kalau pompuan tu malas belajar malas berusaha.. tu lain cerita la kann. Aku pantang la kalau laki kondem kondem pompuan tak pandai masak. Semua orang boleh berubah mehh. Terimalah kekurangan tu kalau betul sayang. Cewahhh.

Kepada bakal suami saya. Terima lah saya seadanya. Hari hari teloq goreng boleh bang??? Mbahahaha.

See u again in next celoteh. Kbai!

P/s: taip guna phone. Maap le kalau byk typing erorrrr. Peace! ✌✌✌

Wednesday, May 6, 2015

. Xplore Borneo : Escape Plan to Labuan PART 2 .


Here we go! Federal Territory of Labuan!

Kesinambungan dari Tips ke Labuan PART 1.

Aku bertolak dari Lawas lebih kurang pukul 6.45 pagi. Yu mintak aku drive sampai ke Menumbok. Ok. No hal bebeh. Manual di hujung kaki sekaranggg. haha. angkuh di situ.

Lawas - Sindumin - Sipitang - Beaufort - Kuala Penyu - Menumbok.

Kami sampai di menumbok jam 9.00 pagi. Mak aiii. rupenye jauh jugak dari simpang utama nak ke menumbok. 55km. Sama macam lawas ke sipitang. Kete pun banyak. maybe sebab cuti am kan. layankan jelah. so, sampai je kat jeti, aku terus cari parking berbayar-tak berbumbung-tapi ada pengawal. RM5 per night. ok on. park kete leklok. kami terus terjah terminal jeti.

lepas suvey suvey tiket. kami ambil tiket pukul 9.45 ke labuan. naik bot laju. if korang nak bawak kereta, kena naik feri. jadual perjalanan feri dah aku tepek kat entry sebelum ni. (klik sini).


RM 7.50 Menumbok - Labuan. Korang kena tunjuk IC sebab lain taw harga if korang bukan warganegara Malaysia. ;'))

 
gambar atas tu feri. kalau naik feri lambat laaaa. so, nak senang korang naik je bot laju. tinggal kete kat jeti. hahaha. gambar bawah tu bot laju. 

sampai labuan jam 10.05 pagi. lebih kurang 20 minit je. sempoiii.

sampai je terminal feri antarabangsa labuan. kami masuk kedai coklat dulu. hahaha. sementara Ed pick up kami, suvey suvey lu harga coklat weiiii. aku ni hantu coklat. haruss la beli coklat before balik. heee.

Pantai Layang Layangan

Ed pick up kami dan terus ke pantai layang layangan. bebudak laki 3 ketul mandi kat sana. dengan penuh harapan dorang ajak kami mandi n main banana boat. hoho. sory bro. kami datang nak amik amik gamba je weh. hahaha. afta tunggu dorang salin baju bagai. kami terus ke rumah bakal mentua kepada nizam. kemain banyak ibu masak. pehhh. habis segala diet dan senaman aku selama 2 minggu. hahaha. terbaikk ibu. nanti kami datang lagi ye. ;p

nasrul awal awal warning, labuan ni kecik je. then nasrul dan ed tak tau nak bawa kami jalan kat mana. hahaha. memang betul kecik weh. kami start jalan pukul 2.15 petang. pukul 6.30 dah balik rumah. complete satu labuan. dari utara ke selatan. omgggg!

 first, kami ke huuuujunggg utara, War Memorial Park. tempat omputih buat peringatan untuk askar dorang yang terkorban time perang. 

 
Baju ungu dan hijau tu datang all the way from sandakan and kinabatangan. boy sebelah kanan tu nasrul, sebelah dia ed. dorang memang keje kat labuan. heeee.

Then kami pergi ke Kompleks Sukan Laut.

Ala-ala underwater world kot. tapi kecik je. boleh la cuci cuci mata nengok hidupan laut. depan komples ni ada pantai. korang boleh pegi tepi pantai tu nengok kapal kapal besar yang transit kat labuan.
 
belakang aku tu kedai makan seafood. 


Lepas tu dorang bawa kami pusing bandar labuan. beli coklat. aku suggest korang beli coklat kat kedai Tai Seng or One Stop. kedai ni antara yang termurah. tapi pilihan coklat tak banyak macam langkawi la. maybe sebab labuan ni bukan tempat pelancongan yang havoc cam langkawi. maybeeeee. orang labuan jangan marah kayy

labuan ni tempat kapal transit. then ada bebudak offshore kat sini. geng aku pon penah keja kat petronas labuan. sayang plak time aku gi dia dah pindah. kalau tak bleh mintak kuwe belanja! hehehe

destinasi seterusnya, kami jelajah segenap jalan jalan kat labuan.  hingga ke base petronas yakni selatan labuan. then kami ke menara chimney. haaaa. apa sejarah dia? pepandai la korang google kayyy. yang penting ni antara tempat yang pelancong datang la. 


last destination, kami round kawasan pantai. memang cun habis la pantai kat sini. start dari pantai batu manikar hingga ke pantai pohon batu. jom nengok sunset versi labuan uols!


Sunset at Pantai Pohon Batu, WP Labuan.

Kami balik ke rumah Ed, solat then afta isyak kami ke Anjung Ketam. tempat makan wajib pegi kalau ke labuan. heee. memang ramai orangg. makanan sedap. tapi kena pegi awal la kot makanan habisss. T_T

esoknya, kami berlima decide nak balik naik bot laju awal pagi, pukul 8.15 khatam dah pusing labuan kan. sehari je nokssss. hehe. so, kami ke jeti pukul 7.30. jangan risau. labuan is so kecik. tak jauh nak pegi mane mane. hehe. ok, time kami datang tu naik botlaju yang moden. now, otw balik ke menumbok, kami naik botlaju yang rare! hahaha. best wooo


air pon terpercik ke dalam. kalau hujan memang lencun baq hangg. hehe. si nizam dan saleh ikut kami ke menumbok, boring naik feri ke KK kata nizam. lama gila. hehe. dorang naik kete sama sama kami ke KK. huwarghh. berjimba di KK pulak weh. 

jeti menumbok


sekian percutian keluarga kami. hahha. thanks a lot ed dan nasrul. next time datang lawas kayy. kami bawak naik perahuu. T_______T

kos ke labuan :

minyak kereta ke jeti/kk    - RM 40
bot laju roundtrip              - RM 15
makan                              - semua free
transpot di labuan             - semua free
tempat tido                       - rumah ed
coklat                               - RM 56
parking kete                     - RM 5

TOTAL = RM 116

Makan dengan ini, tamatlah percutian 1 hari 1 malam di Labuan. dannnnnn lengkaplah penjelajahan aku ke seluruh malaysia. yeahuuuuuu! next trip guysssss............ :p


happiness only real when shared ;')


Monday, May 4, 2015

. Xplore Borneo : Tips to Labuan PART 1 .


Cuti 4 hari.. Labour day, weekend. Wesak. Apa nak buat? kalau stay Lawas, mereputtt la jawabnya. --'

So lets go to Federal Territory of Labuan!

Sebelum ni asyik nengok dalam peta, dalam tv je kan. Orang dok sebut Labuann Labuann. Agaknya macam mana la Labuan ni? Haa. kalau tak pegi tak tau. So kena pegi la,, alang alang kat Borneo kan. Kawan-kawan semua suggest aku pegi sehari je sebab Labuan sangat sangat lah kecik. Sehari dah habis jalan. So, aku decide pegi Sabtu pagi and Ahad pagi return to Lawas. Jumaat tu melangut dulu kat Lawas. HAHA

Kalau korang dari semenanjung, harusssslah naik flight. Takkan kau nak dayung sampan meredah lautan bergelora tu kan. HAHA. Tapiiiiii, aku kat lawas ni macam macam pilihan transpot nak gi sana. Ehem.

1 - naik flight dari KK ( kota kinabalu ) ke Labuan
2 - naik feri dari Menumbok ( boleh bawak kereta ).
3 -  feri dari KK ke Labuan.
4 - speed boat dari Lawas ke Labuan.
5 - speedboat dari Sipitang ke Labuan
6 -  speedboat dari Limbang ke Labuan
7 -  speedboat dari Menumbok ke Labuan.

so, pilih yang mana berkenan di hati. Gitewwww. Aku naik speedboat dari Menumbok. So, aku drive ke Menumbok dari Lawas. Almost 2 jam lebih jugak la. Then dari Menumbok ke Labuan, 20 minit. Aku parking kereta kat kawasan jeti. Ada yang berbayar dan berbumbung, RM10. Kalau tak de bumbung RM5. Korang kena tanya orang yang jaga parking tu, tempat korang park kereta tu ada pengawal ke tak. Bukan apa, precaution kann. Hee.

Speedboat ke Labuan dari sini selalu ada. tak payah risau. just walk in je masuk terminal feri Menumbok, then beli tiket. If korang nak bawak kereta, kena naik ferii, memang banyak feri ke Labuan, yang aku suvey ada feri Kimanis, Putrajaya dan Warisan Perdana. If nak naik feri, kena pegi awal awal or booking online or call. Takut full kan.

  jadual 'car ferry' ke Labuan.   
sumber : link

Jadual SpeedBoat

Labuan to Lawas : 12.30 pm
Lawas to Labuan : 8.00 am
Labuan to Sipitang : 9.00 am & 1.00 pm
Sipitang to Labuan : 9.00 & 10.00 am
Labuan to Limbang : 12.30 & 2.00 pm
Limbang to Labuan : 7.30 & 8.00 am

* if dari Menumbok - Labuan, Labuan - Menumbok selalu ada. 

  terminal feri

So, ada apa kat Labuan? 

Labuan kecik je. So, kalau korang datang sini sehari pon cukup dah kot. Korang boleh sewa basikal or motor untuk round satu Labuan. Tak pun naik bas. Bas kat sini pukul 7 petang dah takde. Tambang pulak start RM1-RM3.
  • Bas warna kuning No.3 - Hospital Labuan, Kompleks Sukan, Sungai Bedaun, Bebuloh, Kiamsam
  • Bas warna merah No 4 - Hosp. Labuan, Pantai Layang Layangan, Peace Park, Surrender Point, Homestay Sungai Labu, Sg. Lada, SM Sains Labuan, UMS
  • Bas warna pink No 5 - Kerupang, Tanjung Aru, Anjung Ketam/Terumbu Warisan ( tempat makan seafood), Homestay Bukit Kuda
  • Bas warna hijau No 6 - Lajau, Matrikulasi Labuan, The Chimney, Taman Burung, Resort Pantai Manikar, Pantai Batu Manikar, Pantai Pancur Hitam
 Teksi pon hadoo. Tapi bermeter ye. So, better naik bas or sewa motor. ;')

Nak lawat apa?

1. The Chimney iaitu menara atau monumen. FOC.


2. Taman Burung.
3. Pantai Layang Layangan, Pantai Batu Manikar, Pantai Pancur Hitam. ( serius cantikk! )
4. Masjid Jamek An Nur
5. Labuan Square
6. Kampung Air
7. War Memorial Park
Kat sini ada memorial or tanda peringatan askar askar yang terkorban ketika perang. 

8. Kompleks Sukan Laut Antarabangsa
9. Anjung Ketam / Terumbu Warisan.

Kedai makan seafood ni banyak. Bukan satu ni je. So, korang pilih la. Better pegi awal sebab takut fullhouse or seafood habis. Kedai ni atas air tauu. Heee. Makan seafood sambil menyedut udara di tepi laut. Pehhh. Nyaman bah!

Lastttt, jangan lupa beli coklat! HAHA. Duty Free ok. Tapi, korang kena suvey suvey la kedai yang paling murah. Aku cadangkan kedai Tai Seng, dan One Stop. ;')

Shoping? Ermmm. Shoping mall dia macammm errrr... tak payah la. beli coklat je okayy? Heee.

Hotel? Jangan risau, hotel banyak. Yang bajet ade. Yang view superbbbb lawa pon hado. Search kat Agoda or Trivago. macam macam pilihan ada.


Ok. till we meet again. Escape Plan to Labuan PART 2!


happiness only real when shared ;')