.

.

Monday, September 19, 2016

. Xplore Borneo : Memorial War Kundasang .


Next station. Memorial War Kundasang. Ni pun satu lagi tempat yang aku tak pernah jejak bila sampai Kundasang. Hosmet beria nak pegi sini. So, layankan saje lah. Memorial War ni betul-betul kat Pekan Kundasang. Selepas round about. Memang akan nampak sebab tepi jalan je.


Pekan Kundasang. Ada orang busking lagi. Cuaca panas tapi suhu dingin uols. Hee


Pintu masuk.


Berbayar ye. Tengok tuu harga ada kat situ. Aku malas nak taip! Haha.


Memorial War ni di bina untuk mengingati askar British dan Australia  yang terkorban dalam peristiwa Sandakan - Ranau Death Marches 1945. Macam tula sejarahnya. Nak tahu lebih lanjut? Sila search sendiri. Hehe.



Sekitar tugu




 Kalau kat Kundasang, view dari mana pun akan nampak gunung. Hehe. Bila nampak gunung, apa yang kita perlu buat? Bergambor la weiii. Haha. Biar penuh memori haaa. 


Siti di alam fantasi sangat.


Pekan Kundasang

Lepas puas pusing-pusing kat sini. Kami terus ke Kota Kinabalu. Maghrib kami sampai di Tanjung Aru. Aku booking hotel kat situ. Borneo Beachouse Backpackers. Bilik yang aku amik sama macam last time aku datang sini. Rujuk sini. Kami rehat kejap then keluar lepak kat Imago. Tempat wajib kunjung kalau ke KK. Haha. Tak de dah One Borneo, Suria Sabah. Sekarang Imago aje. ;p  Puas hati dapat makan kat Seoul Garden. Lama dah mengidam. Hehe.

Penat round satu mall, kami balik. Masing-masing dah low batt. HAHAHA. Esoknya kami plan nak jalan kaki ke Pantai Tanjung Aru, tengok sunrise. Tapiiiiii, apa jadi? HAHA. Alkisah kami semua "cuti" so semua terlajakkk. Tengok sunrise atas katil! HAHA. Memasing saling membahan. HAHHA. Konon tengok sunrise!

Kami bersiap, check out dan terus pegi brunch kat D'Lengkuas. Tempat makan paling best kat KK sebab owner die orang Kelantan. Masakan pun haruslah Kelate mariiiiiiiii. Hihi. Ni pun antara tempat makan wajib singgah la kalau turun KK.


Sementara tunggu nak hantar Kak Sara kat airport. Lepak Imago sekali lagi. Errr. kan dah kate. Imago sajeee. So, total bajet untuk short trip kali ni berapa eh?  Jom tengok.


total bajet :

Homecottage Kundasang              : RM 100 ( RM 20 per person )
Borneo Beachouse Backpackers.  : RM 168 ( RM 33.60 per person )
Memorial War                               : RM 2
Minyak Kereta                              : RM 19 ( per person )
Makan-makan                               : RM 70 +-
 
total  : RM 144.60

Sebenarnya kat Borneo Beachouse tu, kami sewa satu bilik, untuk 6 orang. Jadi kami kena bayar untuk 6 orang. Sebab kami amik dorm kan. Kalau taknak share dengan orang lain, terpaksa la ambik satu dorm. HAHA. Tapi macam rugi la pulak sebab macam kamiiiiiiiiii je duduk situ. --'

Then, lepas drop Kak Sara kat airport, kami terus shoot ke Lawas. Tapi sempat lagi singgah kat Giant Papar. Beli stok makanan laaa ape lagii. Setel je semua kami gerak balik. Aku bawa slow and steady je. Sebab masih awal. Pukul 1.30 gerak dari KK. Sampai Lawas pukul 4.45 petang. Fuh. Setel satu wishlist. Ok next trip??????????



happiness only real when shared ;)


Friday, September 16, 2016

. Xplore Borneo : Kiram's Village, Mesilau Kundasang .


Next station. Turun je dari Desa Cattle Dairy Farm, kami belok ke kiri. Sesaje nak jalan-jalan kat Kiram's Village. Sebab dalam facebook nampak view lawa gila kot. Dah alang-alang kat sini kan. Dah tiga kali datang sini, tak pernah sampai. So, ini kalilah!




Lupa aku nak snap gambar receptionist nye. Kecit cinonet je. HAHA. Tapiii, kecik-kecik cili padi tuu. Harga boleh tahan ni. Tapi view kat sini memang lawaaa. Berlatarbelakangkan gunung gituu. Kalau nak hoenymoon feeling feeling romantisss boleh la datang. #takenotebakalsuamiye



Fyi, kat sini banyak pilihan chalet yang korang boleh pilih. Semua cantik-cantik. Cuma korang kena pilih ikut kesesuaian lah. Kalau berdua, pilih yang kecik. Gitu kekdahnye haaa. Kalau nak tahu jenis-jenis chalet tu, refer link kat bawah ni ye. Direct link ke website KV ;)

Direct link to Kiram's Village's Website :


Haruslah bergambar sakan. HAHA





Cafe.


Sekitar chalet. Biar la tak nampak chalet pun. HAHA.


Kasi edit sikiittt. Memang superb view die! Hihi



Siap ada signboard lagi. Tak sesat punye. ;p


Satuu lagi tempat wajib selfie kat sini ialah kat bawah pokok yang dorang gantung kasut! haha. apa relevannye? Entoh le. Hihi.


Untuk maklumat lanjut tentang harga or apa-apa jela. Rujuk kat website Kiram's Village.  

 Website : Kiram's Village


happiness only real when shared ;)


Tuesday, September 13, 2016

. Xplore Borneo : Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang Part 2 .


Ok. Part two. Lepas balik dari Crystal Hill ( link ), kami rehat dan bersiap-siap ke Desa Cattle Dairy Farm. Tempat wajib la kalau datang Kundasang kan. Kalau nak view ala-alan New Zealand giteww. HAHA. View serius lawaaa sangat. Latar belakang Gunung Kinabalu.


Dah berkali-kali datang sini pun masih excited nak bergambar. Acane tu? Hehe


Apa yang best kat sini? Haruslah susu lembu! Haha. Lemak berkrim kot. Tapi aku boleh minum seteguk jela. Aku ni bukan jenis suka susu. Kalau aku beli pun, yang perisa coklat. Kali ni ada perisa baru. Kopi!


Lepak sambil makan waffer, aiskrim dan susu segar! Kat sini korang boleh tengok proses perah susu lembu. Tapi ada waktu dia lah. Yang aku tahu pukul 2.30 petang. Tapiii kali ni aku tak tengok pun. Sebab dah tengok kan. Tak teruja macam first time datang  ;p


Aina.


Jalan-jalan tengok kandang lembu.


Terover edit. Haha! Kalau korang nak try bagi susu kat lembu & kambing, kat sini boleh cuba. Tapi berbayarlah ya.


Gigih pusing kamera ke kiri kanan atas bawah semata-mata nak cari view yang superb. Hihi.


Gambar syok sendiri mesti ada. ;p




One day, nak datang sini dengan suami. ;p Bakal suami, take note ok. Honeymoon sini. Hehe.


happiness only real when shared ;)

Friday, September 9, 2016

. Xplore Borneo : Crystall Hill, Kundasang Part 1 .


Trip 2-4 Ogos 2016. Hiking Trip : Crystal Hill, Kundasang. Kemain lama delay nak update kat blog. HAHA. Bizi je memanjang. Budak-budak nak exam kan. Cikgu yang sibuk. Sibuk pikir dorang boleh jawab ke tak. HAHA. 

Back to the main story. Haaa. Kami bertolak dari Lawas pukul 2.30 petang. Slow and steady je aku bawak. Tak rushing kan. Sebab nak hiking pagi esok, so rilek-rilek je la. Maka mereput lah Kak Sara kat airport tunggu kami. HAHA. Kak Sara join trip kami, dia dari Sandakan. Naik flight ke KK. Soryyy kak. Sengaja tu nak suruh akak tunggu lama-lama. HAHA.



Petronas Bongawan. 


Kami sampai airport KK dalam jam 5 petang ++. So, kami terus gerak ke Kundasang. Sepatutnya sejam setengah je dah boleh sampai. Tapiiiiiiiiiiiiiiii, kami tersekat dalam jem. Jalan memang jem gilaaaaaaaaaaa kot. Orang baru balik kerja daa. Stress la jugak. Sebab aku ni orang kampung, mana biasa hadap jem 2 3 jam. HAHA. Dari bandar KK hingga ke Tuaran memang jem teruk. Takyah tekan pedal minyak punnns --'

Sampai Tamparuli, jalan tak jem dah. Yela, siapa je nak naik Kundasang malam-malam kannn. HAHA. Kami sampai Pekan Kundasang pukul 10 lebih kalau tak silap. Then kami bersilat dulu cari makan. KFC je bukak. Maklumlah dah malam. Stail kat sini, kedai tutup awal hokeyyy sebab pekan ni kecik je. Koboi style uols. Haaa. So, lepas tapau KFC, kami terus ke homestay bajet. Dekat je dengan pekan tu, berdekatan Klinik Kesihatan.


Kundasang Rosewood Homecottage.

Macam biasa, aku akan up entry khas untuk review homecottage ni. Kami sewa bilik untuk 4 orang, private bathroom. RM 100 untuk satu malam. Berbaloi dan selesa. Sesuai untuk percutian bajet macam kami. Kami ni memang sentiasa nak cut bajet. HAHAHA. So, time to sleep. Sejuk yang amat uols. Nyenyak kami tido. Esoknya kami nak hiking ( hiking la sangat ), so kena rehat. Lepas subuh esok nak gerak.

Esoknya, jam 6.15 kami gerak ke Crystal Hill. Tempat ni landmark die Crystal Hill Resort. On the way nak ke resort tu lah ada bukit ni. Kat mana pulak resort tu? Haaa.. senang je, dari round about Kundasang tu, korang amik jalan ke Masjid Kundasang dan terusss je. Simpang masuk ke resort tu sebelah kiri. Tak jauh dari simpang masjid. Ada sign board, dekat simpang tu. So, pepandai la korang slow down, jangan laju je macam nak kejor perompak. Heee.


 View from Crsytal Hill Resort.

Take note ye kawan-kawan. CH tu before sampai ke resort. Sebelah kiri, korang kena alert ada sign board kecil tertulis ' Tree of Hope'. Haaa, ada kaki lima kecik cinonet je untuk park kereta. So, park kat situ dan jalan ke signboard tadi. Kalau nak park kat resort pun boleh. Tapi jauh sikit la kena menapak. Dah la berbukit segala kan. 


Snap dulu la sekeping dua. Akak yang baju merah tu feeling sorang-sorang pulaks. HAHA


Biasa kalau sebut 'hiking' ke 'panjat bukit' ke.. haruslah kita panjat..eh, macam keling pulak ayat. Takkkkkkkkk, maksud aku, mendaki 'ke atas' kan. Dah namanya pun daki bukit. Tapi, Crystal Hill ni takkkkk hokey. Ko kena turun ke bawah. HAHA. Serius lah, aku pun terkezutttttttttttt. Maybe sebab otw nak ke resort ni memang berbukit.


Apa yang cantik saaaaaaaangatnye kat sini? Haaa. Nampak view belakang aku tu? Gunung Kinabalu guys. Hee. Dan dari sini korang akan nampak pekan Kundasang. Angin memang sejuk yang amat. Serius refresh gile!





Fyi, korang takkan rasa pun penat. Sikit je jalannya. Tak sempat berpeluh pun. Sejuk adalah! Angin kemain kuat. So, sila pakai tudung yang melekat. Toksah la pakai bawal, kelepet nanti nak amik gambo. HAHA Lama jugak la kami lepak kat sini. Kalau ikutkan trek ni, jauh lagi ke bawah. Tapiiiiiii bila tengok hosmet dah mengah, so kami berhenti je kat kawasan lapang sikit. Lepak sambil menyembang.


Tinggi-tinggi gunung kinabalu
Tinggi lagi sayang sama kamu ;p




 Ni haa view trek tu. Kan dah kate tak berpeluh pun. Tapi ada jugak la bukit curam. 
 

Matahari dah tinggi, perut pun dah lapar oii. Breakfast la pulak. Kami terus gerak ke kedai makan kat pekan. Kene isi perut oiit. Kang nak sambung berjalan. Hehe. 


Nah! View dari kedai makan.


Tak sangka. Dulu tengok dalam drama je view-view dari sini. Now aku sendiri dapat datang sini. Even ni dah kali keempat datang. Tapi tak pernah puas! See? Hikmah dapat keje kat sini. Boleh kenal tempat orang. Kalau nak tunggu datang melancong? Entah bila. So, bersyukur ya sitiiiiiiiii.


Perut dah kenyang. Penat. Mata mengantuk. So, kami balik ke cottage. Mentidoooooo la apa lagi.  Heaven sangat uols, bangun-bangun nampak view gunung dari tingkap. Fuhh, kalau hari-hari macam ni syok ni. --' 

Planning nak gerak ke Dairy Farm jam 11.30 pagi. Tapi terrrrrrrrrlajak. Pukul 12.30++ baru gerak. Hahahaa. Syok sangat tido. Alang-alang lepas ohor ajelah.


Kawan seiring sejalan. ;p


happiness only real when shared ;)