.

.

Thursday, May 5, 2011

skipping



oleh kerana aku neh suke ngat skipping. selalu skipping. al maklumlah. malas turun padang! haha.

so. aku selalu lah carik info pasal skipping or jumping rope neh.

jum kite bace!


Jumping Rope: 780 kalori sejam

Aktiviti jumping rope atau skipping merupakan aktiviti kedua yang didapati paling berkesan dalam membakar kalori badan dan juga amat sesuai kepada mereka yang selalu mempunyai halangan masa.

Sedar atau tidak dengan melakukan lompatan setempat di atas tali boleh membantu individu membakar 130 kalori setiap sepuluh minit atau bersamaan 780 kalori sejam.

Lompat tali juga amat sesuai kepada mereka yang tidak mempunyai ruang atau kawasan yang luas untuk berjogging atau bersenam. Cukup hanya kawasan yang kecil dan juga boleh dilakukan di dalam kediaman sekiranya perlu.

Pada masa yang sama mengikut laman web BoneHealth.com, impak dari aktiviti lompat tali ini bukan sahaja membakar kalori malahan menguatkan struktur tulang individu yang melakukannya.



4 comments:

lionteen said...

lionteen hr tu semangat jugak men skpping ni. then tahan bape bulan je, pas tu malas dah. hehe

s.u.h.a said...

mulai hari ini perlulah skipping :)

s.u.h.a said...

mulai hari ini perlulah skipping :)

wanda arry said...

kena g beli tali skipping la ni..kena setat exercise alek la