.

.

Monday, December 23, 2013

. hargai dia yang berada di depan mata -.- .Pada suatu hari di sekolah,seorang murid bertanya pada gurunya. 
Ketika itu guru tersebut sdg mengajar mengenai kasih sayang.


P: " cikgu,mcm mana kita nak pilih seseorang yg terbaik sebagai orang yg paling kita sayang? Mcm mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

C :" Ok,kamu ikut apa yg saya suruh.Kamu pergi ke padang,kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput didepan kamu.Pilih yg PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lg walau sekali.Dah petik rumput yg PALING cantik,bawa ke kelas." 

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas,tiada rumput pun ditangannya.Cikgu bertanya,kenapa tiada rumput yg dipilih.
 
P:"tadi masa saya berjalan,saya carilah rumput yg paling cantik.Mmg ada banyak yg cntik,tp cikgu kata petik yg paling cantik,maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari tanpa menoleh ke belakang lg.Tp sampai dipenghujung padang,saya tak jumpa pn yg paling cantik. Mungkin ada diantara yg dibelakang sy td rmput yg paling cantik tp dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula,jd tiadalah rumput yg saya boleh petik."


C : "ya itulah jawapannya. Maknanya apabila kita telah berjumpa dgn seseorang yg kita sayang,jangalah kita mencari lg yg lebih baik dari itu. Kita patut hargai orang yg berada didepan kita sebaik2nya. Jgn kita menoleh ke belakang lg kerana yg berlaku tetap dh berlaku. Smoga yg berlalu tdk berulang lg. Dan ingatlah orang yg paling kita sayang itulah yg paling cantik dan paling baik. Walaupun nak ikutkn banyak lg yg cantik dan baik seperti rumput tadi...
̣ Love is a serious mental illness


2 comments:

msredcheesecake said...

jgn lupa appreciate mak abah selagi diaorg ada...

Aku Penghibur said...

hidup kita di hidupkan untuk mencari keredhaannya .. serta mencari restu hidup ..hargai juga ibu bapa, adik beradik dan orang sekeliling kita