.

.

Wednesday, October 29, 2014

. Tips Sihat: Petua melangsingkan badan, membuang lemak dan menurunkan berat badan .



Bismillah...

Hari ni rasa nak berkongsi pulak amalan aku untuk turunkan berat badan dan nak kekal langsing. Selain senaman dan kurangkan makan. Aku cuba something new for me but benda ni sebenarnya dah lama.Amalan minum air asam jawa. :)))

Selalunya asam jawa ni guna dalam masakan saje kan, then asam jawa yang muda tu, kalau cicah dengan gula or kicap pedas,, memang kawwww lah rasanya. aku ni is peminat tegarrr asam asam nih. Asam jawa muda antara fevret jugaklah. but now, aku try guna asam jawa untuk kesihatan.

Air asam jawa ni boleh jadikan sebagai minuman harian. Alahhh, macam orang sekarang nii, minum suplimen macam macam kan. Aku bukan tak percayaaaa, tapi takottttt. T_T

Ok, caranya,

1. ambil sebuku asam jawa or kuantiti kau rasa sesuai
2. ramas dan letakkan air sebanyak satu gelas.
3. simpan dalam peti ais kejap, kasi sejuk.
4. minum selepas lunch or dinner.

in case, kau tak suka yang sejuk, boleh buat yang suam. no worries! ;')))

Memang kesan dia cepatlah. Errr, maksud aku bukan kau minum, esoknya kau terus langsing macam Nora Danish. tak hokehhh. melampau nauuu laaa. Maksud aku, kesan nak berakkkk! Kahkahkahhhhh!!

Aku minum setengah jam selepas lunch sebab aku jenis tak makan malam. Lebih kurang sejam++, perut mula meragam. Fuhhh, 2 3 kali jugak la ke tandas. Tapi i likeeee! Lega rasa. Hahaha. Aku ni jenis perut keball, kau makan la masam ke, pedas ke, memang tak hade nye nak sakit perut. Tapi bila minum air asam jawa, memang thorrrrrbaikkk! Heeee. So, jom amalkan. Murah dan berkesan. :'))))

Tapi, kau kena pastikan kau memang tak de kerja or tak masuk kerja la lepas lunch and lepas kau minum air asam nih. Bimbang pulak akuu, kang korang asyik pegi toilet, tak jadi keje pulak kangggg. Aku pon minum if petang tu aku tak ada aktiviti petang kat sekolah. :')

Selamat mencuba!




 i'll work for what i want


1 comments:

Dilaella Ella said...

nice tips, siapa-siapa yang nak kurus boleh amalkan ni. :)