.

.

Monday, May 20, 2019

. ResepiMek : Apom Lenggang .


Apom Lenggang. 

Sedap kalau cicah dengan sambal bilis atau sardin. Tapi aku buat versi manis. Lepas tu hidang dengan nescafe panas. Fuh. Terangkat weyyyy.

Jadi, inilah resepinya :
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu kecil yis
  • Sebiji telur ayam
  • 1 cawan air
  • Gula ( 6/7 sudu besar )

Cara-cara :

  • satukan semua bahan kecuali santan dan telur.
  • kacau hingga sebati.
  • tapis adunan ke dalam bekas
  • kemudian masukkan santan dan telur.
  • kacau hingga sebati.
  • panaskan kuali ( kalau boleh pakai yang non-stick )
  • titiskan 2  3 titik minyak.
  • kemudian masukkan adunan. saya masukkan satu senduk kecil.
  • jangan terbalikkan apom tu.
  • bila bahagian bawah dah kekuningan, gulung apom.



Selamat mencuba!
 

0 comments: