.

.

Thursday, August 4, 2011

:: mandi afta Asar. makruh ke tak niii??? ::




Aip. Korangg ni mesti selalu je mandi lepas Asar kann? Haa.. Ngaku jela. Kan. Kan. Kan. Ala, stended r kan. Lepas balik keje, balik kuliah petang-petang. Mesti la mandi. Busuk kot kalau tunggu berbuka dengan tak mandi. Hehe.

Pernah dengar tak orang cakap..' makruh la mandi lepas Asar. ' OR mase kecik-kecik dulu orang-orang tua cakap,...' kurus puase '. Err...macam mane puase buleh kurus ek? Haha. Maybe pahala yang kurus kottt. Hehe.

Tadi, lepas je sahur *sahur minum air ngan kurma jep.huhu. ==' aku rajin pulak BW. Biasanya aku bangun minum then terus tido. Hari macam TERajin plak kann. Haha. Haa..sambung balik. Mase BW 2, aku jumpa kat satu blog ni. Pasal mandi lepas Asar ni. So, aku share lah. Sharing is caringgg. :)




Diriwayatkan dari salah seorang sahabat ra :-


رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَصُبُّ عَلَى رَأْسِهِ الْمَاءَ وَهُوَ صَائِمٌ مِنْ الْعَطَشِ أَوْ مِنْ الْحَرِّ
"Aku melihat Rasulullah saw menuangkan air diatas kepalanya semasa beliau sedang berpuasa kerana kehausan atau kepanasan" -[Hadith riwayat Abu Daud #2365, dikelaskan sebagai sahih oleh al-Albani didalam Sahih Abi Daud]

Didalam 'Awn al-Ma'bud menyatakan bahawa ini bermakna dibenarkan oleh syara' bagi seseorang yang sedang berpuasa melegakan dirinya dengan cara menuangkan air dikepala atau dikeseluruhan badannya. Tegasnya :


وَقَدْ ذَهَبَ إِلَى ذَلِكَ الْجُمْهُور وَلَمْ يُفَرِّقُوا بَيْن الاغْتِسَال الْوَاجِبَة وَالْمَسْنُونَة وَالْمُبَاحَة
"Ini adalah pandangan jumhur, dan mereka tidak membezakan diantara mandi yang wajib atau yang digalakkan atau dibenarkan"

Syeikh al-Qaradhawi didalam Fiqh Shiyaam memetik beberapa catatan Imam al-Bukhari didalam kitab sahihnya (Bab Mandinya orang berpuasa) dan salah satu catitan tersebut menceritakan bahawa:-



ابْنُ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا ثَوْبًا فَأَلْقَاهُ عَلَيْهِ وَهُوَ صَائِمٌ
"Ibn Umar pernah membasahkan pakaian dan melekapkan/menampal pada dirinya semasa dia sedang berpuasa."

Dari hadith dan amalan para sahabat jelas menunjukkan Islam membenarkan umatnya melegakan diri dengan membasahkan kepala atau mandi bagi tujuan menyejukkan badan dan mengurangkan kehausan. Malah jika dikaji dengan teliti, banyak lagi kemudahan yang Islam berikan kepada umatnya bagi membantu mereka melakukan ibadat berpuasa dengan sebaik mungkin. WA.




kredit to SINI.


notakaki :: lepas ni jangan la pulak korang mandi sampai 2 3 jam. Haa..tu lain plak la jadinya. hehe.






12 comments:

ikatankasihku said...

kalau mandi 2, 3 jam sekali, conform kenyang air je nanti..hehehe

Cik Ecah said...

thanks for da sharing :)

anismelon said...

anis salu mandi 30min lg na buke..weee..tak de la terasa lame snagat tunggu na buke..

saya bukan tomato said...

hihi standard lah lepas asar..opss kantoi . ;p

♥ cik kieranaa ♥ said...

@IK

taw xpe. kalo kerap mndi..lain lak jadinye..hehe. silap2 batak pose. hehe

♥ cik kieranaa ♥ said...

@cik ecah

welkem! fell free 2 share oke dear.

♥ cik kieranaa ♥ said...

@anismelon


hehe. same larr...kih4..

♥ cik kieranaa ♥ said...

@saya bukan tomato

hehe. mmg dah biasa kann...:P

nuruhuda_329 said...

ha kalo camtu jom mandiiiii hahahaha:p

♥ cik kieranaa ♥ said...

@nuruhuda

hehe. jommm! berendam!

Cik rOse said...

alamak...tapi saya suka mandi lepas asar sbb baru balik dari keje :)

nice info ... ill follow

tq yer

♥ cik kieranaa ♥ said...

@cikrose

hehe. sama la sy pon. :)
tengs yea!