.

.

Friday, June 28, 2019

. Xplore Borneo : Kinabalu Daya Hotel .


Hello gais. Lama rasaya aku tak share pasal hotel kan? Berfolder-folder dah gambar hotel ni. Hari ni kita share lah satu. Kebanyakannya aku share hotel area Kota Kinabalu. Maklumlah aku kan kerja kat sini. 

Macam biasa, kalau aku ada trip di Sabah. Tak kira lah Kudat ke, Kundasang ke, Tamparuli ke. Memang pit stop nya kat KK.


Kota Kinabalu Daya Hotel. Hotel ni kat tengha-tengah bandar KK. Aku ni memang sejenis suka cuba macam-macam hotel. Nanti kalau orang tanya, kat KK mana hotel yang best, barulah aku boleh explain satu-satu kan? Hehe.


Ni Reception. Besar jugak hotel ni.  Boleh tahan. Harga berpatutan. Aku stay sini bulan April 2017. Masa tu aku ada trip rafting di Tamparuli. Then trip hiking kat situ jugak. 


Kebetulan member aku dapat diskaun. Kami pun on jelah. Walaupun parking memang susahhhhhhhhh benauuu nak cari. Sejam weyy berpusing cari parking.  

Kami ambil bilik family. 1 katil queen. 2 katil single. Tapi kat tengah-tengah ada pintu. Pintu masuk satu je. Harga sebenar aku dah lupa. Lebih kurang RM200++. Harga promosi. Sebab kawan aku yang bayar. Biasanya aku yang setel urusan hotel ni. Kali ni dia yang tolong booking.


Satu bilik. Tapi ada dua ruang tidur, satu bilik air. Dua almari. dua cermin. Dua tv. Ni ruang pertama, katil queen.  


Tepi katil ruang 1, ada pintu ke ruang tidur kedua. Macam dalam gambar.


Ruang tidur kedua. Dua katil single.


Cermin besar uols. Jangan risau berebut cermin. Hehe


Tv di ruang tidur kedua. Kecik la sikit.


Ni pulak cermin dan tv di ruang tidur utama. Lebih besar.


Tandas memang tip top. Ada pengering rambut juga. Aku kalau masuk hotel, memang aku jenguk tandas dulu. Aku memang penggeli sikit bab-bab tandas ni. Ok gais. Sekian saja perkongsian aku kali ni. 

Untuk info lanjut. Boleh la layari n agoda, booking.com, traveloka atau trivago eh.

Alamat :

Lot 3 & 4 Block 9, Jalan Pantai
88000 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

Telephone: (6) 088 240 000
Facsimile: (6) 088 263 909
Email: info@kinabaludayahotel.com / reservation@kinabaludayahotel.com


Monday, May 20, 2019

. ResepiMek : Apom Lenggang .


Apom Lenggang. 

Sedap kalau cicah dengan sambal bilis atau sardin. Tapi aku buat versi manis. Lepas tu hidang dengan nescafe panas. Fuh. Terangkat weyyyy.

Jadi, inilah resepinya :
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu kecil yis
  • Sebiji telur ayam
  • 1 cawan air
  • Gula ( 6/7 sudu besar )

Cara-cara :

  • satukan semua bahan kecuali santan dan telur.
  • kacau hingga sebati.
  • tapis adunan ke dalam bekas
  • kemudian masukkan santan dan telur.
  • kacau hingga sebati.
  • panaskan kuali ( kalau boleh pakai yang non-stick )
  • titiskan 2  3 titik minyak.
  • kemudian masukkan adunan. saya masukkan satu senduk kecil.
  • jangan terbalikkan apom tu.
  • bila bahagian bawah dah kekuningan, gulung apom.



Selamat mencuba!
 

Thursday, May 9, 2019

. ResepiMek : Resepi Donut Mudah .


Next resepi. DONUT. Aku sebenarnya banyak kali buat donut baru berjaya dapat yang gebu gebas. Aku ni sejenis orang yang suka pakai resepi simple je. So, jom kita start.

Bahan-bahan A :
  • 1 paket yis kering
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 cawan air suam
  • 2 sudu gula

Campurkan semua bahan-bahan tu. Biarkan sekejap sampai yis kembang. Sementara tu kita siapkan bahan-bahan B pula.


Bahan-bahan B :
  • 3 cawan tepung gandum ( 1/2 kg tepung )
  • 2 sudu makan marjerin
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh garam


Campurkan semua bahan B. Gaul dan ramas-ramas sehingga jadi serbuk roti. Setelah yis kembang. Masukkan yis tadi sedikit demi sedikit. Uli adunan. Haaa, part ni aku agak-agak je doh tu. Bila tak melekat di tangan. Kira ok la tu. Kemudian aku biarkan selama sejam, tutup doh dengan plastik bersih supaya doh kembang semangkuk.



Nampak tak? Doh dah kembang. Lepas tu, tumbuk-tumbuk doh tu untuk keluarkan angin. Uli-uli sikit kemudian bentukkan jadi donut. Terpulang la nak pakai cutter ke nak free hand ke. 


Aku buat dua jenis. Yang ada inti dan donut biasa. Kemudian, goreng.


Tadaa!!!! Donut siap. gebu gebas donut mekti. Topping coklat tu aku cairkan coklat guna teknik double boiling. 

Selamat mencuba!